Artiklar om hundar - Sjukdomar, tips, råd och annan intressant läsning

SKÅNING TAR UPP KAMPEN MOT SCHÄFERN

En fulsnygg, charmig skåning har tagit sig in på topplistan över landets populäraste hundraser. Ett tyskt kraftpaket och en mexikansk miniatyr ökar också i popularitet.

Det är den dansk-svenska gårdshunden som tagit sig in på listan över de 20 mest populära hundraserna i landet. Rasen kallades tidigare skånsk terrier.
– Det här är en rejäl gårdshund som skulle hålla råttorna borta. Den är inte den vackraste hunden, men desto charmigare. Den är lite fulsnygg, säger Hans Rosenberg, pressansvarig vid Svenska kennelklubben som sammanställt listan över flest registrerade hundar 2008.

Ohotad etta på listan är schäfern – överst på listan vartenda år sedan 1964.

De lika välkända och robusta labrador retriever och golden retriever är nummer två och tre.

Men en ursprungligen mexikansk hund i handväskeformat, chihuahuan, fortsätter också upp på listan och skulle den korthåriga och den långhåriga chihuahuan räknas ihop skulle den knipa tredjeplatsen.

Chihuahuans raka motsats – den 40–50 kilo tunga rottweilern – ökar också och var i fjol den femte mest populära hunden. Före det tyska kraftpaketet placerar sig jämthunden. Bland de helt nya hundraserna som registrerades i fjol finns aidi, en herdehund från Marocko, och kai, en spets från Japan.

Källa: sydsvenskan.se
» Övriga publicerade artiklar
Artikel läst 2941 ggr