SALUKI

Land: Arabiska halvön

Salukin är den äldsta av alla vinthundar och unik inom hundvärlden såtillvida att den hållits fri från främmande rasers inblandning genom flera årtionden. Av avbildningar från ca 6000 år f. kr. framgår att salukin redan då uppvisade många av de drag som nu premieras på utställning.

Salukin har sedan urminnes tid varit en livsnödvändig följeslagare för ökenbeduinerna och är utomordentligt väl lämpad som jakthund i torra, heta öknar. Muhammedanerna betraktar hundar som ”orena” men gör ett undantag för salukin, som värderas högt och t.o.m. får dela sitt husbondfolks tält. I Västerlandet är salukin numera nästan enbart sällskapshund.

Kroppen skall vara smal och spänstig, huvudet finmejslat och högburet, pälsen slät och blank med silkesmjuk, lång behåring på bl.a. öronen och den långa, lågt burna svansen. Färg och storlek varierar starkt, hanhunden 58 – 71 cm, men tiken bör alltid vara mindre. Det finns även en släthårig variant av saluki, helt utan behäng på öron och svans men i övrigt lik den andra.
» Övriga publicerade hundraser
Källa: All Världens Hundar