KEESHOND

Land: Holland

Under flera hundra år användes keeshond som gårdshund hos den holländska bonde- och fiskarbefolkningen och som skeppshund på de holländska kanalerna. Den kom egentligen inte i blickpunkten förrän en engelsk uppfödare på 1930-talet började intressera sig för rasen.
Holländarna själva vaknade till insikt om rasens förtjänst samtidigt som keeshunden blev mycket populär i England. Rasnamnet härstammar troligen från Jan Kees, förr en mycket vanlig benämning på holländare.

En keeshond skall vara kort och kraftig, med särpräglat, vaksamt uttryck och tjock yvig päls. Huvudet får karaktär genom de mandelformade mörka ögonen som omges av schatteringar i ljust och mörkt. Öronen är små och upprättstående , kroppen djup och stadig, svansen ringlad eller t.o.m. dubbelringlande framöver ryggen. Pälsen är tjock, rak och står rakt ut från kroppen, riklig och lång alldeles speciellt runt halsen, som skall vara försedd med en ordentlig krage, och på benens baksidor. Färgen är helt och hållet grå med svarta hårtoppar. Mankhöjden är ca 45 cm hanhund och ca 43 cm för tik.
» Övriga publicerade hundraser
Källa: All Världens Hundar