AUSTRALISK KELPIE

Land: Australien

Den australiska fårhunden, kelpien eller "barb" som den ibland kallas, lär ha framkommit så sent som omkring 1870 men har ändå hunnit göra sig oersättlig som fårvallare och dessutom blivit anfader till den något mindre men mentalt skarpare australiska boskapshunden. Kelpien anses ha exceptionellt goda utförsgåvor både när det gäller lukt, syn och hörselsinne - och är naturligtvis till stor hjälp i de trakter där de stora fårhjordarna hålls.

Kelpien är en stram, hård och muskulös hund med tydligt rävlikt huvud och uttryck. Pannavsatsen är tydlig, ögonöppningen mandelformad, ögonen ljusa eller mörka alltefter pälsens färg. Öronen är ansatta med brett mellanrum och bärs rakt uppåt-utåt. Halsen är tydligt välvd. Kroppen är lätt och så pass lång att hunden får en något rektangulär prägel. Benstommen är relativt lätt, fötterna tätt knutna med tjocka trampdynor och kraftiga klor. Svansen som är försedd med borstig fana bärs hängande svagt böjd då hunden är stilla, uppåt i rörelse. Pälsen är kort, rak, tät och känns hård vid beröring.

En kelpie kan vara svart, black and tan, röd, röd och tan, beige, chokladfärgad eller rökblå. Hanhunden är ca 48 cm hög, tiken ett par cm lägre.
» Övriga publicerade hundraser
Källa: All Världens Hundar